skip to Main Content

Amerikaanse rivierkreeftje vreet hele gebied aan gort

 

Wat is dat toch met de oevers? Al die gaten? Ratten? De werkplaatsleiders Geert de Boer en Jack van Kleef van Zorgboerderij Oosterheem braken zich er het hoofd over. Tot iemand opperde dat het weleens rivierkreeften konden zijn. Sindsdien zien de mannen ze overal. Er wonen vijf soorten Amerikaanse in Nederland. In het Oosterdelgebied leeft de gevlekte. De Amerikaanse heeft zijn Europese broertje, een beschermde soort, al verdrongen. En wat omwonenden ook zo erg vinden: kikkers hoor en zie je niet meer.
,,Het is best een agressief beest”, sombert De Boer die er thuis geregeld een paar in de pan mikt. Tien minuten koken, afpellen als een garnaal, darmkanaaltje uit de rug trekken en eten. ,,Het is een lekkernij.” De jongens die op de Zorgboerderij werken smullen er ook wekelijks van. Nietsontziend? ,,Het beest vreet alles wat leeft. Waterplanten, lelies, kleine dieren. Een buurman mist de kikkers, hoort ook geen vogeltjes meer. Als de rivierkreeftjes helemaal niets meer hebben gaan ze elkaar opeten, zoals wanneer ze langer dan een dag in de val zitten.”
De zorgboerderij benut enkele van de tweehonderd eilanden in het gebied voor de groente- en fruitteelt. De werkplaatsleiders zijn bang dat dat straks noodgedwongen ophoudt. Bestuurslid Peter Wouda wil wel wel even met de fluisterboot van Museum Broekerveiling langs de oevers van eiland ’t Konijntje varen. Hij wijst op de afbrokkelende oevers die de Zorgboerderij wil gaan beschermen met eigen gevlochten matten van wilgentenen. ,,Zie je die happen eruit? Maar de meeste ellende zit onder het water.” Van Kleef: ,,De eilandjes worden al kleiner en smaller. Over pakweg een jaar of twintig zijn ze misschien wel in het water gezakt. Straks hebben we hier in het Oosterdelgebied alleen nog maar water waar geen leven meer in zit.”
De werkplaatsleiders vinden dat de eigenaar van het gebied, Staatsbosbeheer, een groot onderzoek moet laten verrichten naar de impact van de aanwezigheid van de Amerikaanse rivierkreeft op de flora en fauna in het cultuurhistorisch erfgoed dat het Oosterdelgebied is. Van Kleef: ,,Als we willen dat dit gebied bewaard blijft, dan moeten we zorgen dat dat kan.” De muskusratvanger wees de mannen er al eens op dat de rivierkreeftjes de nabijgelegen dijk ’nog’ niet hebben bereikt. ,,Oei, als ze daaraan beginnen dan komt er waarschijnlijk direct actie.”

 

Bron: NHD (Leonie Groen) Foto JJFoto (JanJong)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top