skip to Main Content

Duizenden kreeften gevangen

NHD 20-08-2020. Tekst: Roel van Leeuwen. Foto: JJFoto.nl/Jan Jong. Deelnemers aan de rivierkreeftviswedstrijd in Langedijk hebben de afgelopen anderhalve maand bijna zesduizend rivierkreeften gevangen. Volgens wethouder Ad Jongenelen van Langedijk was de wedstrijd ’een enorm succes’.

De rivierkreeftviswedstrijd heeft de gemoederen de afgelopen tijd aardig bezig gehouden. Het zou zielig zijn voor de dieren, vond dierenorganisatie Bite Back. En de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelde dat de rivierkreeften niet meer gratis ter consumptie mochten worden aangeboden aan consumenten.

Met de viswedstrijd wilde de gemeente twee vliegen in één klap slaan. Allereerst zou de almaar uitdijende populatie rivierkreeften een flinke slag toe moeten worden gebracht. Daarnaast zou de wedstrijd een alternatief zijn voor jongeren die met hun bootjes de wateren van Langedijk onveilig maken. Al racend kun je immers geen kreeften vangen. En de gemeente had voor de winnaars een elektrische buitenboordmotor of een spelcomputer in het vooruitzicht gesteld.

Veel jeugdige vissers hebben de afgelopen tijd meegedaan aan de wedstrijd. Deze zou eigenlijk langer duren, maar vanwege het feit dat de scholen weer zijn begonnen, eindigt deze morgen.

Jongenelen stelt dat de jonge vissers, ’zij het in beperkte mate’, hebben geholpen bij het terugdringen van de rivierkreeften. ,,Dat is belangrijk omdat de dieren de oevers van de eilanden in het Oosterdelgebied vernielen. We danken alle vissers voor hun inzet.’’

De interesse voor het ophalen van de rivierkreeften bij de Stichting Veldzorg bleek groot. ,,Vanuit Den Helder tot Rotterdam werd de Stichting Veldzorg benaderd.’’

Veldzorg geeft aan door de wedstrijd beter op de hoogte te zijn van de locaties waar de rivierkreeften verblijven. Zo was de overhaal in Mayersloot nog niet in zicht als mogelijke locatie. Veldzorg blijft met de gemeente kijken naar de aanpak om de overlast van de rivierkreeften terug te dringen.

In de zuurkool

In het Oosterdelgebied is een beroepsvisser actief. ,,Die vangt ook heel veel kreeften’’, weet tuinder Geert de Boer. Als het aan De Boer had gelegen, had de viswedstrijd gewoon doorgegaan. ,,Het zijn exoten die hier niet horen. Ik verwacht wel dat de natuur zich op een gegeven moment herstelt, maar de kreeften richten heel veel schade aan.’’ Zelf heeft hij de afgelopen tijd veel kreeften gegeten. ,,Mijn diepvries zit vol. Ik eet ze met salade of in de zuurkool.’’

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top