Skip to content

Opening weidemolen in Oosterdelgebied

Op 29 september is de weidemolen in gebruik genomen. De heren Cees en Piet de Geus van de Geus Bouw (de sponsor) verrichtten de handeling om de molen te laten draaien, in het bijzijn van Catharinus Jelsma en Gerrit Arkesteijn van het bestuur van Veldzorg. WATERGEUS is de naam van de molen, die moet leiden tot terugkeer van weidevogels. Lees hieronder het artikel dat in het ‘Nieuwsblad Dijk en Waard’ is gepubliceerd.

 

Met twee akkerschuiten van Stichting Veldzorg voer een aantal genodigden, waaronder vrijwilligers van Veldzorg, onder zonnige omstandigheden richting het landje waar de weidemolen is neergezet. Daar werd de molen in werking gezet, wat niet meeviel omdat er nauwelijks wind was, en werd het glas geheven op dit project dat de biodiversiteit moet stimuleren in het gebied.

Bouwbedrijf De Geus heeft de molen, afkomstig uit het PEN-dorp in Alkmaar, indertijd geleverd, stichting Veldzorg heeft hem geplaatst. Vervolgens is er anderhalf jaar lang gewerkt om de molen in goede staat te brengen. Ook zijn er een pomp en een leiding aangebracht. Daarmee zijn de afgelopen periode enkele eilanden ‘vernat’ zodat ze gebruikt kunnen worden door weidevogels die er komend voorjaar – hopelijk – gaan broeden.

Watergeus moet leiden tot terugkeer weidevogels

Voorzitter Gerrit Arkesteijn van Veldzorg dankte nog maar eens vader en zoon De Geus die op hun beurt de stichting Veldzorg een warm hart toedragen. Piet de Geus legde uit hoe een en ander tot stand is gekomen en gaf aan zich vereerd te voelen dat de molen hun naam heeft gekregen. De molen heet voortaan namelijk ‘Watergeus’, een verwijzing naar het gebied alsmede naar de schenker van de molen.

Weidevogels als de baardman, waterral, tureluur en de oer-Hollandse grutto horen thuis in het prachtige natuurgebied Oosterdel. Die soorten komen hier de laatste jaren echter niet meer voor. Arkesteijn vertelde met trots dat sinds de plaatsing van de molen, waarbij als proef al een aantal keer de akkers onder water zijn gezet, door de vogelaars van Veldzorg inmiddels een aantal bijzondere exemplaren zijn gesignaleerd. “Waaronder de groenpootruiter en het witgatje, dat belooft wat!”

In 2018 ontstond het idee om vijf akkers in het Oosterdelgebied te vernatten. “Daarmee creëer je een ideale ondergrond voor weidevogels”, legde Arkesteijn aan de aanwezigen uit.  ”Die kunnen in het voorjaar broeden in het zogenaamde drasplas-gebied en dat leidt als het goed is tot de terugkeer van weidevogels. Voor het vernatten van land heb je water en een molen nodig. Water genoeg, maar die molen zochten we nog.”

PEN-dorp in Alkmaar

In een krantenartikel las Peter Wouda, beheerder van Veldzorg, een artikel over de ontwikkeling van het PEN-dorp in Alkmaar. Op de plek van dit door Abe Bonnema ontworpen PEN-dorp verrijst een nieuwe woonwijk, waardoor de bestaande gebouwen moesten worden gesloopt. Ontwikkelaars HBB groep uit Heemstede en De Geus Bouw kochten in 2018 de voormalige energie-centrale en bijna leegstaande PEN-dorp aan de Voltastraat tegenover de Helderseweg. PEN-dorp was ooit een dorp speciaal opgericht voor werknemers van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland (PEN). Het nieuwe ontwerp voor de wijk, met 500 woningen, werd toegewezen aan architectenbureau De Zwarte Hond, dat de filosofie van de oorspronkelijke architect Bonnema voortzet. Op de foto bij dit artikel stond de zo gewenste weidemolen. Het contact werd snel gelegd en vader en zoon de Geus besloten de molen van de sloop te redden en te schenken aan de Langedijker stichting. Samen met de opbrengst van de Rabo Clubkas-campagne leverde dat de middelen op om de plannen uit te voeren.

Wind en water

Afgelopen jaar hebben vrijwilligers de molen opgeknapt. De molen is compleet uit elkaar gehaald, geschuurd, geverfd, gesmeerd, in elkaar gezet en herplaatst. Vervolgens is vorig jaar een aanvoer gemaakt zodat de wind ervoor kon zorgen dat er water op de eilanden wordt gepompt. Inmiddels is een ideaal broedgebied ontstaan. Het wachten is nu op de komst van alle weidevogels die er gaan broeden, dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de vrijwilligers van Veldzorg. Vooral de vogelaars onder deze Langedijkers kunnen niet wachten tot er weer een aantal bijzondere exemplaren kunnen worden bijgeschreven in hun vogelboekjes.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top