skip to Main Content

Rijk der duizend eilanden in zwaar weer

De eilandjes in het Oosterdelgebied in Broek op Langedijk brokkelen steeds verder af. Er moeten snel maatregelen worden genomen om het Rijk der Duizend Eilanden te beschermen. “Ik ben geschrokken van de slechte staat waarin het gebied verkeert”, aldus beheerder Gerrit Arkesteijn van stichting Veldzorg Oosterdel.

Het Rijk der Duizend Eilanden telde ooit vijftienduizend eilandjes. Inmiddels zijn daar nog 250 eilandjes van over die gebruikt worden om groente te verbouwen of dieren te houden. De eilandjes worden alleen steeds kleiner, omdat de kanten steeds verder afkalven. “We hebben een hoop werk om de eilanden weer te maken zoals ze ooit waren.”

Een van de oorzaken van de afkalving is de vernietigende aanwezigheid van de rivierkreeft. Het diertje graaft tunnels in de oevers van de akkertjes. Ook vreten ze veel jonge planten weg, waardoor de grond instabiel wordt en in de sloot wegzakt. De rivierkreeft wordt inmiddels weggevist, maar dat zet nog geen zoden aan de dijk.

Andere oorzaken zijn de pleziervaart en de manier waarop eigenaren met hun eilandjes omspringen. Eigenaren willen hun grond, volgens Arkesteijn, optimaal benutten. Er is daardoor bij de oevers weinig ruimte voor natuurlijke beschoeiing, zoals riet. “Vroeger was dat normaal, want dan had je meer opbrengst. Maar als het eiland daardoor in de sloot valt, ben je het paard achter de wagen aan het spannen.”

Eigenaar Staatsbosbeheer denkt na over een mogelijke oplossing om het gebied te redden. Geert de Boer van Zorgtuinderij Oosterheem, die ook een aantal eilanden huurt, wil daar niet op wachten. Hij teelt sinds twee jaar wilgentenen die hij gebruikt voor het vlechten van matten. De hoop is dat de rivierkreeft niet door de matten kruipt. “De kanten zien er erg netjes uit. Achter de matjes planten we ook riet en gras, waardoor je weer begroeiing krijgt.”              Bekijk ook de video

Sloophout
“Het is een mooie oplossing, want dat kun je onder de waterlijn plaatsen, waardoor het niet zichtbaar is”, vertelt Arkesteijn. Veel eigenaren zijn volgens hem al in de weer met sloophout om hun oevers te beschermen. “Daar gruwel ik eerlijk gezegd van. We werken hier al eeuwen zonder beschoeiing. Als we dat wel doen, moet het wat mij betreft onzichtbaar.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top