skip to Main Content

Rivierkreeft molt Oosterdelgebied

De Amerikaanse rivierkreeft is opgerukt naar het Oosterdelgebied en vormt daar inmiddels een ware plaag.
De beheerder en exploitant van het gebied, Stichting Veldzorg Oosterdel, heeft vallen uitgezet. Zes ervan zijn echter weer verwijderd door de Voedsel- en Warenautoriteit en het Recreatieschap. ,,Wij hebben geen visvergunning. Het wordt waarschijnlijk gezien als illegaal vissen”, verklaart woordvoerder Peter Wouda van Veldzorg. Dit wordt bevestigd door een woordvoerder van de gemeente. Het nabij gelegen Museum Broekerveiling heeft ook een val neergelegd. ,,In een slootje dat dwars door de tuin loopt. Dat is op eigen grondgebied, daar mogen de medewerkers van de Voedsel- en Warenautoriteit en het Recreatieschap niet komen.”
De rivierkreeft is volgens Wouda inmiddels meer bedreigend voor het gebied dan de rat. De exoot graaft holen in de oevers van de ruim tweehonderd eilanden van het Oosterdelgebied, het overgebleven deel van het oorspronkelijke, veel grotere Rijk der Duizend Eilanden. ,,De dieren graven meters het land in”, zegt Wouda. De oevers kalven af, de grond wordt drassig. Laatst zijn we er met een tractor in weggezakt. Zie die dan weer omhoog te krijgen.” Verder eet de kreeft alles wat beweegt langs de waterlijn. ,,Kikkers, kleine vissen, salamanders en zelfs muisjes”, somt Wouda op. ,,Hij heeft geen natuurlijke vijanden. Ja, de waterhoen, de meerkoet en de fuut willen er weleens eentje grijpen. En Zorgboerderij Oosterheem zet ze op het menu. Maar dat is onvoldoende om ze uit te roeien. Ze vermenigvuldigen zich bovendien als een gek.”
Hoe groot de populatie rivierkreeften is durft Wouda niet te zeggen. Veldzorg heeft de vallen, een soort fuiken, een paar maanden geleden al her en der in het gebied uitgezet. ,,We troffen dagelijks wel 25 rivierkreeften aan in elke val.” Donderdag heeft de beheersstichting een overleg met de verwijderaars van de vallen. ,,We willen de vallen terug.”

 

Bron: NHD (Leonie Groen)  Foto: JJFoto (Jan Jong)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top