De zorgtuinderij Oosterheem, een afdeling van de antroposofische zorginstelling Scorlewald in Schoorl, zijn de buren…
Wie stopt de rivierkreeft: de politiek of de otter?
NHD 2 augustus-tekst Roel van Leeuwen- foto JJfoto’s.nl-.
Wie stopt de rivierkreeft die het Rijk der Duizend Eiland in Langedijk bedreigt: de politiek of de otter?
Het verschuiven van de dijk bij het Zuid-Hollandse Reeuwijk zou zomaar kunnen leiden tot maatregelen om de expansie van de Amerikaanse rivierkreeft tegen te gaan.
Bij de Stichting Veldzorg, die het Oosterdelgebied in Langedijk beheert, hopen ze hier hun voordeel mee te kunnen doen.
Het laatste overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden in de gemeente Langedijk wordt bedreigd door de Amerikaanse rivierkreeften.
Woelratten
Die kreeften kraken de holletjes die door woelratten zijn uitgegraven en leveren vervolgens verder zelf een ongewenste bijdrage aan de afkalving van de eilandjes.
„En het aantal rivierkreeften is alleen maar verder uitgedijd. Die blijven paaien. In Ede hebben ze duizenden rivierkreeften uit een vijver gehaald, maar dat mag hier niet.’’
Visser
,,De beesten mogen alleen gevangen worden door een professionele visser. Maar één man vangt niet genoeg rivierkreeften”, zegt woordvoerder Cock de Vries van de Stichting Veldzorg.
De rivierkreeft is overigens één van de problemen die speelt.
Uit onderzoek van studenten van TU Delft is gebleken dat de wind ook een belangrijke factor is, zoals ook de golfslag van boten een bijdrage levert aan de afkalving.
Politiek
Het Alkmaarse Tweede Kamerlid Rudmer Heerema en zijn VVD-collega Peter Valstar hebben naar aanleiding van het verschuiven van een dijk bij Reeuwijk Kamervragen gesteld aan demissionair ministers Carola Schouten (LNV) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). De verschuiving is volgens boeren te wijten is aan de Amerikaanse rivierkreeft.
Opmars
Zij willen weten of de opmars van de Amerikaanse rivierkreeft in de Nederlandse sloten en grachten gevaarlijk is voor dijken. Ze willen dat de ministers hier onderzoek naar doen. Heerema: „Als blijkt dat door de rivierkreeft de veiligheid van dijken in gevaar is, dan hoop ik dat we voorstellen kunnen doen waardoor we meer grip krijgen op het aantal rivierkreeften en de voorplanting van deze diersoort. Op het land doen we dat al met de zwijnenstand en de ganzenstand.”
Bij Veldzorg is de hoop gevestigd op de politiek. „Het is een kwestie van tijd voordat de politiek overtuigd is dat dit beestje bestreden moet worden”, zegt De Vries.
Er is overigens nog een ander hoopgevend bericht. Uit onderzoek van Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging is gebleken dat otters graag rivierkreeften eten.
Natuurlijke vijand
De Vries: „De otter rukt op richting Noord-Holland en het is een natuurlijke vijand van de Amerikaanse rivierkreeft. Ik zou zeggen: be my guest. Hij is welkom hier!”
Bij Veldzorg wachten ze echter niet op de otter of op politieke maatregelen. Ingezet wordt op een beschoeiing van wilgentenen ofwel wiepen voor de eilandjes. „Een betonnen beschoeiing is onbespreekbaar in het Oosterdelgebied en een beschoeiing van hardhout is onbetaalbaar”, aldus De Vries.
Proef
Er loopt momenteel een proef waarbij bij twee eilandjes de holen die door de woelratten zijn veroorzaakt met riet zijn gevuld en waarvoor dan een beschoeiing van wiepen is geplaatst. „Daar hebben we hoge verwachtingen van. Maar voordat we weten of het aanslaat, zijn we een seizoen verder. Begin volgend jaar moet dat duidelijk zijn.”
Als de proef een succes is, wacht nog een forse klus aangezien er dan nog 52 kilometer aan oevers wacht. En voor zo’n project heeft Veldzorg onvoldoende geld in kas. „Dat hebben wij ook aan alle partijen duidelijk gemaakt”, aldus De Vries.
Aangeslagen
Hij doelt op Staatsbosbeheer dat eigenaar is van het Oosterdelgebied, de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk en de provincie.
Volgens De Vries zal er echter pas over de financiën worden gesproken als de uitkomsten van de proef met de wiepen bekend is. „Partijen willen natuurlijk wel eerst weten of het is aangeslagen.”
Dit bericht heeft 0 reacties