skip to Main Content

Wordt de viswedstrijd op kreeften beëindigd?

Wat voorzitter Gerrit Arkesteijn van de stichting Veldzorg betreft, wordt de viswedstrijd op rivierkreeften in de Langedijker wateren binnenkort beëindigd. Er wordt vooral gevist door basisscholieren en die gaan maandag weer naar school. ,,We hebben nooit de illusie gehad dat dit de oplossing was voor het probleem, maar elke gevangen kreeft is mooi meegenomen.’’

Arkesteijn gaat overleggen met wethouder Ad Jongenelen. De hengelwedstrijd naar de Amerikaanse rivierkreeft werd door de gemeente uitgeschreven in een poging om drie vliegen in een klap te slaan: de jongeren gingen vissen in plaats van rondscheuren in snelle bootjes, het kreeftenprobleem werd aangepakt en de plaatselijke horeca kon de gevangen exoten gratis ophalen en in hun restaurants uitserveren.

Tegen dat laatste tekende de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij de gemeente protest aan. De toezichthouder wees erop dat het niet ’voedselveilig’ was om de gevangen kreeften aan horeca en particulieren mee te geven. Vissertjes mochten de exoten eventueel wel in huiselijke kring verorberen.

Een beroepsvisser ontfermde zich sinds die tijd over de gevangen kreeften. ,,Hij zorgt er voor dat ze kreeften afgevoerd worden.’’

Spelcomputer

De NVWA-waarschuwing zorgde er niet voor dat het animo voor de wedstrijd inzakte. De vissertjes bleven de exoten inleveren bij Veldzorg. ,,Het is zeker niet minder geworden’’, aldus Arkesteijn. Voor de beste visser heeft de gemeente een spelcomputer of een elektrische buitenboordmotor klaarliggen.

Bij Veldzorg was direct duidelijk wie het belletje richting NVWA gepleegd had. Martin Wagenaar, de man achter de site Schaduwrijk Langedijk, ontkent in een mail aan de raad en aan de colleges van Heerhugowaard en Langedijk dat hij een belletje gepleegd heeft: ’Een mailtje met twee foto’s uit de Alkmaarse krant was voldoende’.

Onderschat

Wagenaar heeft in de laatste jaren voortdurend gewezen op de volop schade aanbrengende kreeft. Hij stelt dat het probleem door Langedijk en Heerhugowaard danig onderschat wordt: ’Voor een gedegen aanpak is het noodzakelijk om deze kwestie landelijk aan te pakken, omdat je slechts met brede steun de mogelijkheid hebt om landelijke wet- en regelgeving aan te passen’. Zo’n bredere aanpak is ook de wens van Veldzorg, zegt Arkesteijn.

Wagenaar staakt zijn strijd, laat hij weten: ’Ik wil het hier na twee jaar trekken aan een dood paard, droef gestemd, maar bij laten’.

© Archieffoto
tekst Arie Bergwerff
NHD 13-08-2020

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top